Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Mange nevrologer dokumenterer ikke godt nok når de søker om migrenemedisin på blå resept  

Først publisert: 16.12.2024 Siste faglige endring: 16.12.2024

Helfo har gjennomført en etterkontroll av et utvalg nevrologers dokumentasjon for søknader og forskrivning av såkalte CGRP-hemmere (migrenemedisin).  Hovedfunnet i kontrollen er at nevrologene ikke dokumenterte tilstrekkelig at vilkårene for kronisk migrene var til stede.  

Pasienter med kronisk migrene kan, under særskilte vilkår, få dekket disse medisinene på blå resept. Da må blant annet kravet til et minimum av hodepinedager og kravet til et minimum av migrenedager være oppfylt. 

Høyt forbruk 

I Norge behandles en betydelig større andel av befolkningen med CGRP-hemmere sammenlignet med våre naboland. I 2023 fikk over 14 000 pasienter behandling med CGRP-hemmere i Norge og Helfo utbetalte rundt 600 millioner kroner for slike medisiner. I Sverige fikk ca. 8000 pasienter denne medisinen. 

Etterkontroll for riktigere bruk 

For å bidra til riktig bruk har Helfo gjennomført en kontroll på oppdrag fra Helsedirektoratet. Helfo har undersøkt om vilkårene for dekning på blå resept er oppfylt. 20 tilfeldig utvalgtenevrologer som jobber utenfor offentlige sykehus, ble trukket ut. Blant disse var det både avtalespesialister og helprivate nevrologer. For hver nevrolog ble dokumentasjonen for fem tilfeldige pasienter undersøkt. Kontrollperioden dekket hele 2023. 

Avdekket mangelfull dokumentasjon 

Hovedfunnet i kontrollen er mangelfull dokumentasjon, hovedsakelig knyttet til diagnosekravet om kronisk migrene. 

–  Rapporten viser at 17 av 20 kontrollerte nevrologer ikke har dokumentert godt nok, sier seksjonssjef Ole Trapness i Helfo kontroll. 

 

–  Pasienter som oppfyller vilkårene for få CGRP-hemmere på blå resept, skal få innvilget dette, men pasienten må oppfylle vilkårene, og legen må dokumentere dette i journalen. 

Kravet til tidligere forebyggende behandling var for øvrig godt dokumentert. 

 

Tillitsbasert ordning krever god dokumentasjon 

Ordningen med individuell stønad til legemidler er tillitsbasert. Systemet er i stor grad digitalisert, og Helfo behandler søknader raskt basert på opplysningene fra legen. For å opprettholde legitimiteten i ordningen er det avgjørende at legene følger refusjonsvilkårene som til enhver tid gjelder. Leger som søker om CGRP-hemmere må sikre at alle nødvendig vilkår som bekreftes i søknaden til Helfo også er dokumentert i pasientens journal. 

Her kan du lese hele rapporten

 

Kontaktpunkt: pressevakt Helfo