Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Helfo innfører ny praksis for låsing av lister

Først publisert: 20.03.2025 Siste faglige endring: 25.03.2025

Mange fastleger har i dag, i samråd med sin kommune, låst listen sin. Helfo/Helsedirektoratet innfører nå ny praksis for denne ordningen.

Praksisen med låste lister har utviklet seg i en retning som ikke var intensjonen da muligheten først ble lansert. Helsedirektoratet og Helfo har derfor innført ny praksis for når låsing av lister kan benyttes. Dette innebærer ikke en endring av dagens regelverk. Ny praksis gjelder fra 20. mars.

Ny praksis 

Låsing av lister vil fortsatt være mulig, men kun i særlig definerte tilfeller: 

  • Kommunen kan be Helfo om å låse fastlegelisten i inntil 3 måneder hvis fastlegen uventet blir ute av stand til å ta ansvar for fastlegelisten. Dette kan for eksempel være ved død, eller hvis legen blir fratatt autorisasjon eller retten til å praktisere for trygdens regning. Låsing i disse tilfellene skal gi kommunen tid til å avklare hva som skal gjøres videre med listen. 
  • Det kan også være aktuelt å låse listen i inntil tre måneder i tilfeller der kommunen har valgt manuell fordeling, og trenger tid for å gjøre avtaler med den enkelte fastlege om fordeling av innbyggere uten fastlege. 
  • Låsing av liste skal ikke benyttes til å justere listetaket. 

Fastleger som har låst listen sin fordi de ikke ønsker flere innbyggere på listen, kan ta kontakt med kommunen og vurdere om det er grunnlag for nedjustering av listetaket som et alternativ til låsing av listen. 

Videre prosess 

Kommuner med låste lister vil motta mer informasjon fra Helfo om hva de skal foreta seg. Helfo kommer også til å ta direkte kontakt med kommunene som har de største utfordringene med mange låste lister.

Det vil også gå ut generell informasjon til fastlegene om endringen.

I løpet av april vil kommuner som fortsatt har låste lister få informasjon om at listene som ikke fyller kriteriene, vil bli låst opp i midten av mai.

Kommuner som vil sikre seg at de ikke får for mange nye innbyggere automatisk inn på fastlegelister med ledig kapasitet, må velge manuell fordeling. 

Les mer om manuell fordeling her.

Les mer om hvordan fastleger og kommuner kan regulere kapasiteten på fastlegelistene her.