Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Alvorlige funn i etterkontroller av fysioterapeuter 

Først publisert: 09.04.2025 Siste faglige endring: 09.04.2025

Helfo har avdekket alvorlige brudd på regelverket i risikobaserte etterkontroller av fysioterapeuter og manuellterapeuter. Nå deles funnene i en ny rapport. 

Helfo har funnet krav om refusjon for behandlinger som aldri er utført, og for tjenester som ikke gir rett til refusjon. 

I perioden 2019 til 2024 har Helfo krevd tilbake over 52 millioner kroner fra fysioterapeuter og manuellterapeuter etter kontroller. 23 behandlere har mistet retten til å praktisere for trygdens regning, og seks er politianmeldt. 

Dokumentasjonen mangler

Et gjennomgående trekk er manglende dokumentasjon. Mange behandlere har ikke dokumentert refusjonskravene sine godt nok – i noen tilfeller ikke i det hele tatt. Flere behandlere har sendt refusjonskrav for hundrevis av behandlinger per pasient, uten at de på noe tidspunkt har skrevet vurderinger av undersøkelser, hva slags behandling som er gitt, eller måling av behandlingseffekt. 

– Fysioterapeuter har ansvar for å dokumentere alle krav de sender inn. Uten journalføring eller med mangelfull dokumentasjon har vi ikke grunnlag for å vurdere om kravet er gyldig. Da må vi regne det som en feilutbetaling, sier seksjonssjef Bente Fjeld Ludvigsen i Helfo kontroll. 

Treningssenter eller behandling? 

Et annet alvorlig funn gjelder sammenblanding av treningssenterdrift og refusjonsberettiget fysioterapi. I flere tilfeller har pasienter betalt treningsavgift, samtidig som fysioterapeuten har sendt inn krav om refusjon – uten at pasienten var klar over at det. 

– Vi ser at behandlere sender refusjonskrav for pasienters trening over lang tid, uten dokumentert faglig vurdering av pasientenes behandlingsbehov. Noen av de de sender krav for oppfatter seg ikke som pasienter i det hele tatt og var ikke klar over at det ble sendt refusjonskrav for deres trening, sier Ludvigsen. 

Et tillitsbasert system med tydelige krav 

Refusjonsordningen for fysioterapi er tillitsbasert. Det betyr at behandlere selv vurderer om pasienten har rett til refusjon, og at kravene utbetales automatisk – basert på tillit til at behandlingen, faglige vurderinger og dokumentasjonen er i orden. 

– Etterkontrollene våre handler om å følge opp de unntakene der vi ser høy risiko for feil. Vi gjennomfører kontrollene for å sikre at fellesskapets midler brukes riktig, og for å bidra til faglig og økonomisk trygghet i systemet, sier Ludvigsen. 

Helfo håper at funnene fra kontrollene kan være til nytte for fagmiljøene – og bidra til økt bevissthet om hva som kreves for å få refusjon. 

– Vårt inntrykk er at de aller fleste fysioterapeuter gjør en god jobb og følger regelverket. Vår rolle handler også om å bidra til bedre etterlevelse gjennom tydelig veiledning og kommunikasjon. Målet er et bærekraftig og rettferdig system – for både behandlere og pasienter, avslutter Ludvigsen. 

Her kan du lese hele rapporten om etterkontroller av fysioterapeuter. 

 

13. mars holdt Helfo kontroll et innlegg om kontrollresultater på Fysioterapikongressen.

Her er presentasjonen fra innlegget.